Σωματείο Όλυμπος

Δραστηριότητες

Olympos_Logo

Σήμερα είναι Κυριακή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΕΤΗ

του Παύλου Πισσάνου

Ο Πλάτων πιστεύει ότι, «πραγματικός πολιτικός» είναι εκείνος, που έχει θέσει σαν υψηλότερο σκοπό της ζωής του την βελτίωση των συμπολιτών του. «Ο ανώτερος σκοπός του κράτους δεν είναι άλλος από την ηθικήν προαγωγήν των πολιτών του», μάς λέει ο μεγάλος φιλόσοφος.
Στο σημείο αυτό, στέκομαι περίσκεπτος. Η ηθική προαγωγή είναι μέγιστον Αγαθόν, είναι ίσως η πεμπτουσία της Αρετής.

Και ερωτώ: Στη σύγχρονη Ελλάδα – περιορίζομαι στην Ελλάδα – έχουν σχέσιν οι βουλές των βουλευτών της Βουλής, με τα βουλόμενα του Πλάτωνος; Οι άνθρωποι που εκπροσωπούν το σημερινό Κοινοβούλιο, με τον λόγο τους, την συμπεριφόρά τους, ακόμα και τις γνώσεις τους, όταν μεταξύ τους συνδιαλέγονται, συντελούν στην «ηθική προαγωγή» των πολιτών του Κράτους;

Ή, αντιθέτως, συντελούν εις την πτώσιν της Εθνικής συνειδήσεως, εις την πτώσιν της Ηθικής και της Αρετής των πολιτών, εις την πτώσιν και τον εκμαυλισμόν του «τρόπου σκέψεως» ημών των Ελλήνων; Τα πράγματα ερμηνεύονται απλά. Όταν ένα πολιτικό κόμμα πάρει στα χέρια του τον μοχλό της εξουσίας, πάρει δηλαδή την διοικητική και οικονομική διαχείρηση του κράτους, αυτόχρημα ο ηγέτης του κόμματος, μαζί με όλους τους βουλευτάς του, εισέρχονται στο «σύστημα».

Τι είναι σύστημα; Σύστημα είναι η υποταγή στο καθεστώς των αρχόντων των μέσων μαζικής ενημέρωσης, των μεγιστάνων της βιομηχανίας, των μεγιστάνων τραπεζιτών, των πολυεκατομμυριούχων. Σύστημα είναι, η υποταγή στις ξένες υπερδυνάμεις, της Αμερικής και της Ευρώπης, του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βλέπουν τη Γη από ψηλά, σαν φαγώσιμο πορτοκάλι. Σύστημα είναι, οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τους πλανητικούς εξουσιαστές πίσω από τις κλειστές πόρτες της Λέσχης του Μπίντελμπεργκ, πίσω από τις αυλαίες του Διεθνούς Σιωνισμού, πίσω από τα τείχη του Βατικανό, πίσω από την παγκόσμια φατρία των εκκλησιών.

Και πάλιν ερωτώ: Άν «σύστημα» είναι όλα αυτά που περιγράφω, τότε «Τι είναι πολιτική;».
Και έχουμε σήμερα την δραματική ευκαιρία, να βλέπουμε από τηλεοράσεως τους πολιτικούς να αλληλοσπαράζονται εντός της Βουλής των Ελλήνων, να ανταλλάσσουν ύβρεις, κατηγορίες και απειλές που συνιστούν τον χαμηλώτερο, ίσως, δείκτην ηθικής αλλά και νοημοσύνης, με αποτέλεσμα η Πλατωνική άποψις «περί Κράτους» να πετιέται στα σκουπίδια.

Κι όλα αυτά βεβαίως, συμβαίνουν, για τον βασικό λόγο ότι «κάθε πολιτικός εξαρτάται από το σύστημα» κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την καθημερινή «σφαγή τους» μέσα στη Βουλή, γιατί άλλα λένε, άλλα σκέπτονται, άλλα εννοούν και άλλα κάνουν, υποταγμένοι όλοι τους στο «σύστημα».
Άν ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία, θα πικραθούμε ακόμα πιο πολύ.

Ο μεγάλος Πυθαγόρας έκανε το λάθος να σχοληθεί με την πολιτική.
Υπεστήριξε τους Ολιγαρχικούς, αντετέθη στους Δημοκρατικούς και η Σχολή του διελύθη.
Ο μεγάλος Πλάτων, ήθελε να «βασιλεύσουν οι φιλόσοφοι», πήγε στον τύραννο Διονύσιο των Συρακουσών για να τον εκπαιδεύσει κι αντ’ αυτού ο Διονύσιος, τον έστειλλε για πούλημα, σαν σκλάβο στην Αίγινα.

Ο Περικλής δημιούργησε την Ακρόπολη των Αθηνών, τον «χρυσούν αιώνα»! Ο Δήμος τον εκδικήθηκε με τον χειρότερο τρόπο.
Ο Σωκράτης κήρυξε την Αρετή, την Αγάπη. Η Βουλή του προσέφερε το κώνιον.
Ο Φειδίας, ο μεγαλύτερος γλύπτης όλων των εποχών, δημιούργησε τα γλυπτά του Παρθενώνα, το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς και του Διός. Οι πολιτικοί τον έκλεισαν στην φυλακή, όπου και απέθανε. Τα εκατοντάδες παραδείγματα της ιστορίας του παρελθόντος, εγγυώνται τα τεκτενόμενα του παρόντος και επικυρώνουν το ζοφερόν πολιτικόν μας μέλλον.

«Θλιβερόν την πολιτικήν ασπάζεσθαι»!

Ο πανάγαθος Θεός, όταν δημιούργησε τον κόσμον με το «αναγκαίον καλόν», τούτον αφορούσε εις την κίνησιν του κόσμου, την γέννησίν του φωτός, το φυσικόν κάλλος της Γης, την θερμικήν στοργήν του ηλίου, τα θαύματα του ουρανίου στερεώματος, τους αστέρας και τους πλανήτας!…

Προσπαθώ όμως με πραγματικήν «αγωνίαν ψυχής» να εισέλθω εις το Νού του Θεού, εις την Θείαν βούλησίν του, ν’ αντιληφθώ γιατί δημιούργησε και το «αναγκαίον κακόν». Τους πολιτικούς!

Δημοσιεύθηκε: 21-5-2006

Shopping cart0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια Αγορών
0