Αρματοδρόμιο
Το αρματοδρόμιο και το ιπποφορβείο των αλόγων, στα πλαίσια του προγράμματος Heptapolis – Τριλογία, προγραμματίζεται
να οικοδομηθούν στην Νότια πλευρά του χωρίου Στείριον, παραπλεύρως της ευρύτερης περιοχής του Διστόμου.
Οι ιπποδρομίες στην αρχαία Ελλάδα λάμβαναν χώρα κατά τους ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας καθώς και σε άλλες πανελλήνιες διοργανώσεις όπως τα Πύθια ή τα Νέμεα.
Οι αρματοδρομίες οργανώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα, για πρώτη φορά το 680 π.Χ., όταν η διάρκεια των αγώνων επιμηκύνθηκε για να υπάρξει χρόνος για την τέλεση των νέων αγωνισμάτων, όπως αγώνες ταχύτητας των ιππέων, οι οποίοι καταργήθηκαν αρκετά σύντομα.
Ως νικητές δεν εθεωρούντο οι ιππείς των αρμάτων -ηνίοχοι- αλλά οι ιδιοκτήτες τους -ιππότροφοι-, οι οποίοι ήταν και αυτοί που ελάμβαναν τον Κότινο της νίκης.
Ο ιππόδρομος χωριζόταν οριζοντίως σε 2 διαδρόμους μέσω ενός πέτρινου ή ξύλινου διαχωριστικού, του εμβόλου.
Τα άλογα και τα άρματα που μετείχαν στους αγώνες ακολουθούσαν την κυκλική διαδρομή γύρω από το έμβολο προς τα ανατολικά, ενώ ο αριθμός των κύκλων που εκτελούσαν οι ηνίοχοι διέφερε ανάλογα με το αγώνισμα.
Ο χώρος του αγωνίσματος ήταν ζωσμένος περιμετρικά από φυσικά και τεχνητά υψώματα για τους θεατές, ενώ οι Ελλανοδίκες επόπτευαν τους αγώνες από τη δυτική πλευρά του βορείου υψώματος.
Η άφεσις και ο τερματισμός των αλόγων οριζόταν με την παρουσία στύλων, ενώ ένας μικρότερος στύλος με την ονομασία νύσσα βρισκόταν στις στροφές του σταδίου.
Απέναντι από τη νύσσα υπήρχε ο Ταράξιππος, ένα είδος βωμού οποίος ενδέχεται να σχετίζονταν με τη θέση της δύσης του ηλίου η οποία δυσκόλευε την ορατότητα των αναβατών και των αλόγων κατά την εξέλιξη του αγώνα.
Χορηγοί Αρματοδρομίου
Στα πλαίσια αναβίωσης του Πνεύματος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας και με προσήλωση στο «Αγωνιστικό Ιδεώδες» που αναπτύχθηκε στον Κλασσικό Ελληνικό κόσμο, ιδιαίτερα την περίοδο του 5ου προ Χριστού, οι μελετητές της HEPTAPOLIS συνέταξαν πρόγραμμα μηνιαίων και ετησίων Αρματοδρομιών, με επαγγελματικά άρματα και Αρματοδρόμους μέσα σε έναν πρότυπο αγωνιστικό χώρο, το «ΑΡΜΑΤΟΔΡΟΜΙΟ της HEPTAPOLIS», στη Νότια πλευρά της Polis.
Το ΑΡΜΑΤΟΔΡΟΜΙΟ με χωρητικότητα μέχρι 60.000 θεατών, με πρόβλεψη έργων υποδομών για τη διαμονή των επισκεπτών, με οργανωμένο ιπποφορβείο, τμήμα εκπαίδευσης των Αρματοδρόμων, τμήμα κατασκευής αρμάτων, τμήμα φύλαξης αρμάτων με Μουσειακό χώρο μέσα στον οποίο θα φυλάσσονται έπαθλα, κότινοι καθώς και νικητήρια άρματα, με κοιτώνες και οίκους διαμονής των μόνιμων αρματοδρόμων και των εκπαιδευτών, το Αρματοδρόμιο θα αποτελεί ένα σύγχρονο «πρότυπο συμπεριφοράς φιλάθλων» για τη ομαλή διεξαγωγή κάθε μορφής αγώνα, μέσα σε γήπεδα αγώνων μεγάλου αριθμού θεατών.
Το ΑΡΜΑΤΟΔΡΟΜΙΟ θα έχει μαρμάρινες κερκίδες, κερκίδες επισήμων που θα τιμούν με την παρουσία τους αγώνες, ειδικές κερκίδες χορηγών που συνέδραμαν στην οικοδόμηση του Σταδίου, αλλά και Χορηγών του μέλλοντος που θα χρηματοδοτούν μέρος ή σύνολο του κόστους εκάστης αρματοδρομίας.
Στην ανώτατη κερκίδα του Σταδίου, θα υπάρχει Στοά της οποίας οι χώροι θα ανήκουν στους Χορηγούς.
Τα ονόματα των Χορηγών θα αναγράφονται στην ιστοσελίδα της HEPTAPOLIS, σε ειδική σελίδα, ενώ οι Μεγάλοι, οι Χρυσοί και οι Αργυροί Χορηγοί θα αναγράφονται σε εγχάρακτες μαρμάρινες πλάκες.