Σωματείο Όλυμπος

Δραστηριότητες

Olympos_Logo

Σήμερα είναι Κυριακή

Η ΕΡΤ ΚΙ ΕΓΩ!

του Παύλου Πισσάνου

Ήμουν νεαρός παραγωγός ταινιών, όταν το Μάϊο του 1965 με κάλεσαν δύο λοχαγοί από την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, που στεγαζόταν ο Κεντρικός Ραδιοφωνικός Σταθμός Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος (ΚΡΑΣΕΔΕ) να τους βοηθήσω στη δημιουργία ενός υπό ίδρυσιν Τηλεοπτικού σταθμού. Ο σταθμός δημιουργήθηκε, αρχικά με πρωτόγονα μέσα, με μεταχειρισμένα μηχανήματα και πομπούς από τη Γερμανία.

Θυμάμαι τα ξενύχτια, μέσα στα δύο γραφεία παραγωγής στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, όταν σχεδιάζαμε τις πρώτες παραγωγές, τα πρώτα προγράμματα λόγου και θεάματος. Μέχρι το 1975 που άσκησα το επάγγελμα του παραγωγού Ελληνικών προγραμμάτων δημιούργησα περισσότερα από 6.000 προγράμματα τηλεοπτικά και αμέτρητα ραδιοφωνικά για λογαριασμό της ΥΕΝΕΔ και τής εν συνεχεία ΕΡΤ.

Ένα πολύ μεγάλο μέρος της προσωπικής μου ζωής, της σωματικής και πνευματικής μου δραστηριότητας, των ελπίδων και των ονείρων μου, το έχω καταθέσει στην ΕΡΤ, το σταθμό που στήριξα στα πιο δύσκολα χρόνια του. Σήμερα, κι από πολλά χρόνια πριν, είμαι παραγωγός προγραμμάτων που αφορούν στην ιστορία, τη ζωή και τον πολιτισμό του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου.

Αυτά τα προγράμματα, προβάλλονται στις Κάννες δύο φορές το χρόνο, τα αγοράζουν οι δορυφορικοί και οι επίγειοι τηλεοπτικοί σταθμοί σ’ όλο τον κόσμο, τα αγοράζουν μεγάλες εταιρείες διανομής DVD σε όλο τον κόσμο, τα πουλούν περισσότερα από 1.600 sites στο INTERNET απ’ άκρη σ’ άκρη στην υδρόγειο, γεμίζουν τις βιβλιοθήκες δεκάδων Πανεπιστημίων σε Ευρώπη και Αμερική και Ασία, αλλά η ΕΡΤ τα περιφρονεί, αρνείται να τα προβάλλει, αρνείται να τα προσφέρει στο Ελληνικό κοινό.

Τα δύο τελευταία χρόνια, σε δύο διαδοχικά αιτήματά μου, η ΕΡΤ αρνήθηκε να πάρει τα δικαιώματα προβολής για ταινίες μου όπως «ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 448 π.Χ», η «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ» το έπος «ΟΡΦΕΥΣ & ΕΥΡΥΔΙΚΗ», ο «ΠΑΡΘΕΝΩΝ», «ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ», «ΟΙ ΔΕΛΦΟΙ», η «ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ», «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ» και μια ατέλειωτη σειρά τίτλων που κλείνουν μέσα τους το μεγαλείο του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος, την δυναμική και την σοφία των προγόνων μας, το Ολυμπιακό Ιδεώδες, τελικά την Παγκόσμια γνώση.

Και ερωτώ: Με ποιό κριτήριο επιλέγονται οι ταινίες και οι σειρές σε ένα κρατικό κανάλι, με θεσμοθετημένο πλαίσιο επιλογής προγραμμάτων, που πρέπει να αφορά στην πρόοδο, την πολιτισμική άνοδο και την ιστορική γνώση του Ελληνικού λαού; Πως λειτουργεί το σύστημα της διανομής των κονδυλίων που διαχειρίζονται οι σημερινοί υπεύθυνοι της ΕΡΤ, που τα λαμβάνουν μέσω ΔΕΗ από τους Έλληνες πολίτες, για να αγοράζουν προγράμματα;

Πως λειτουργεί το κριτήριο αγοράς ξένου προγράμματος, σε σχέση με το Ελληνικό;
Πως λειτουργεί ο κανών της ενίσχυσης του Έλληνα παραγωγού, να προστατεύεται από το κρατικό κανάλι και να ενισχύεται η προσπάθειά του στην ανάδειξη των Ελληνικών ιδεωδών; Τι κάνει η σημερινή ΕΡΤ για την καταπολέμιση της ανεργίας των διανοουμένων της Ελληνικής κοινωνίας, όταν μοιράζει ασυστόλως λεφτά στις Αμερικάνικες βιομηχανίες παραγωγής «εμπορικών» ηλιθιοτήτων;

Μήπως και η σημερινή ΕΡΤ έχει το «σύνδρομο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας», που ψάχνει να βρεί την ιδεολογική ταυτότητά της;
Μήπως ο πρόεδρός της, παρασυρόμενος από τις «μετρήσεις» ακροαματικότητος, αγωνιά, να φτάσει στα μέτρα των εμπορικών καναλιών, δηλαδή να συντελέσει στην πλήρη ηλιθιοποίηση του Ελληνικού λαού;

Μέσα απ’ αυτή τη στήλη αναζητώ την απάντηση. Την αναζητώ και την απαιτώ. Εγώ, τιμήθηκα απ’ τους ξένους σταθμούς του κόσμου, τα έργα μου προβάλλονται σε δεκάδες γλώσσες, είναι έργα που ο κάθε Έλλην που αγαπά τον τόπο του θα αγωνιζόταν να κάνει. Και σαν εμένα, βεβαίως υπάρχουν πολλοί άλλοι, που θέλουν αλλά δεν μπορούν, γιατί ο κρατικός μηχανισμός τους περιφρονεί, τους εκδικείται και τους καταπίνει!

Η κοινωνία διψά, θέλει να πιεί νερό απ’ τις πηγές της γνώσης!
Ο πρώτος υπεύθυνος για την προβολή αυτής της γνώσης στον Ελλαδικό χώρο είναι η ΕΡΤ Α.Ε. και μόνον αυτή.

Περιμένω απάντηση στα τηλέφωνά μου που τα γνωρίζουν όλες οι υπηρεσίες της ΕΡΤ. Κι άν δεν την λάβω, θα ξαναρωτήσω, και θα ξαναρωτήσω μέχρι πλήρους δημοσιοποιήσεως του αιτήματός μου, με κάθε μέσον, σε όλα τα «μέσα». 

Η υπομονή αλλά και η έντιμη μάχη αποτελούν παιδείαν ψυχής!

Δημοσιεύθηκε: 7-5-2006

Shopping cart0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια Αγορών
0