Σωματείο Όλυμπος

Δραστηριότητες

Olympos_Logo

Λιμένες

Ανάπτυξη λιμένος Ιτέας

Στα πλαίσια των τουριστικών αξιοθέατων των επισκεπτών της HEPTAPOLIS-ΤΡΙΛΟΓΙΑ, ιδιαιτέρως από και προς το ευρωπαϊκό λιμάνι της Αγκόνα, στην Ιταλία, η Ιτέα θα, μπορεί να επιτελέσει σημαντικό ρόλο, αφού προηγουμένως επεκταθεί ο προσβάσιμος λιμένας της ώστε, τα σύγχρονα κρουαζιερόπλοια μεγάλου μεγέθους να μπορούν να ελιμενίζονται στον προβλήτα του.

Η σύγχρονη πόλη της Ιτέας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των Δήμων Δελφών, η οποία μπορεί να αποτελέσει σπουδαίο εμπορικό και τουριστικό κόμβο.

Η πόλη οικοδομήθηκε και λειτουργεί με το ιπποδάμειο σύστημα πολεοδόμησης, λουσμένη στα κρυστάλλινα νερά του Κρισσαίου Κόλπου.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή Ιτέα διαθέτει Πολιτιστικό κέντρο, Ιατρικό, Υπολιμεναρχείο, Πυροσβεστική και Δικονομικές υπηρεσίες, Λιμενικό Ταμείο, καταστήματα, τράπεζα και Ωδείο

Ανάπτυξη λιμένος Αντικύρων

Η ανάπτυξη του Λιμένα Αντικύρων αποτελεί ένα έργο το οποίο πρέπει απαραίτητα να προωθηθεί στα πλαίσια της συνολικής ανάπτυξης της περιοχής πέριξ της HEPTAPOLIS. Ένα μεγάλο μέρος του αριθμού των επισκεπτών θα προωθείται μέσω θαλασσίας προσέγγισης με κρουαζιερόπλοια, γιοτ ή άλλα θαλάσσια μέσα μεταφοράς.

Θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι ο λιμήν των Αντικύρων θα συνδεθεί με υπόγεια τροχοδρόμηση του μαγνητικού τρένου στην ευθεία διαδρομή HEPTAPOLIS – ΑΝΤΙΚΥΡΑ. Η ανάπτυξη του Λιμένα Αντικύρων αποτελεί ένα σημαντικό έργο ανάπτυξης της περιοχής αφού θα ελλιμενίσει μεγάλου μήκους σκάφη που θα αποβιβάζουν επιβιβάζουν σημαντικό αριθμό επισκεπτών της ΗEPTAPOLIS.

Για την ανάπτυξη του λιμένα απαιτείται η κρηπίδωση χερσαίου χώρου (από ενδιάμεσο σημείο 5 έως 6) για την αγκυροβολία τουλάχιστον 4 επιβατικών σκαφών μήκους περίπου 100 120μ. Άρα απαιτείται τουλάχιστον μήκος 80,00μ. και για τους ελιγμούς έστω συνολικά 120,00μ.

Επιπλέον, θα απαιτηθεί η επέκταση του αντιανέμιου μώλου που υπάρχει, με την χρήση φυσικών υλικών (φυσικοί ογκόλιθοι).
Το μήκος της επέκτασης του αντιανέμιου μώλου θα είναι 60,00μ.

Έτσι, σχηματίζεται μια λιμενολεκάνη μεγάλης επιφάνειας που επιτρέπει τους ελιγμούς και τον ασφαλή ελλιμενισμό μεγάλων πλοίων. Στον χερσαίο χώρο θα υπάρχει πρόβλεψη για στάθμευση οχημάτων, κτίριο επιβατών και εξυπηρετήσεων, λιμεναρχείο, περίφραξη, κλπ.

Στα μέτρα ασφαλείας υπάρχουν πυροσβεστικοί κρουνοί, αντλίες αναρρόφησης πετρελαιοειδών σε περίπτωση διαρροών, κλπ. Ο χώρος θα φωτίζεται επαρκώς και θα εξασφαλίζει ασφαλή διαμονή των επισκεπτών εντός της χερσαίας ζώνης.

Στην θαλάσσια ζώνη δεν απαιτούνται εκσκαφές γιατί τα βάθη είναι επαρκεί. Ο χρόνος υλοποίησης είναι 12-16 μήνες. Τα φυσικά υλικά θα βρεθούν από την περιοχή ενώ το έτοιμο σκυρόδεμα θα παράγεται επιτόπου. Στα πλαίσια των απαραιτήτων μελετών για την ολοκλήρωση του σχεδίου του Λιμένα της Αντίκυρας για την υποδοχή των χιλιάδων επισκεπτών, θα ενταχθεί ένα μεγάλο ξενοδοχείο 4 αστέρων, καθώς και η κατασκευή μεγάλων αποθηκευτικών χώρων φύλαξης εμπορευμάτων.

Κρίνεται ως απαραίτητη η διαπλάτυνση του δρόμου των Αντικύρων προς την Heptapolis της περιοχής Δεσφίνας, καθώς και προς τις περιοχές, Στείρι και Δίστομο, για την συντομότερη διέλευση φορτηγών αυτοκινήτων μεταφοράς εμπορευμάτων καθώς και τουριστικών πούλμαν.

Shopping cart0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια Αγορών
0