Σωματείο Όλυμπος

Δραστηριότητες

Olympos_Logo

Bιογραφία

Ευάγγελος A.
Μουτσόπουλος

Ο Ευάγγελος A. Μουτσόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930.
Διετέλεσε καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου εξελέγη Πρύτανης το 1977.

Είναι Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1984. Διετέλεσε Επισκέπτης καθηγητής σε πολυάριθμα ξένα Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα διεθνούς κύρους και είναι Επίτιμο ή Αντεπιστέλλον Μέλος πολλών εθνικών και διεθνών ξένων Ακαδημιών και Φιλοσοφικών Εταιρειών.

Οι έρευνες του Ευάγγελου Μουτσόπουλου στους τομείς της συστηματικής φιλοσοφίας και ιστορίας της φιλοσοφίας τον οδήγησαν στη συγκρότηση και στη διεθνή επιβολή πέντε νέων φιλοσοφικών κλάδων:
1. της Καιρολογίας (ο ίδιος είναι γνωστός διεθνώς ως «φιλόσοφος της καιρικότητος»),
2. της Φιλοσοφίας της Τέχνης (με ανανεωμένη σημασία του όρου),
3. της Φιλοσοφίας του Ελληνικού Πολιτισμού (με τη σημασία της δευτερογενούς ερμηνευτικής αξιολόγησης της Ελληνικής φιλοσοφίας της τέχνης αλλά και των θεσμών),
4. της Ιστορίας της Νεοελληνικής Φιλοσοφίας,
5. της Φιλοσοφίας του Κοσμοχώρου.

Στα ανωτέρω πρέπει να προστεθεί και η επίσης πολύ σημαντική προσφορά του στη Φιλοσοφία της Μουσικής, προσφορά που τροφοδοτείται και από την δραστηριότητά του στον τομέα της Μουσουργίας.

Δημιούργησε το Corpus Philosophorum Graecorum Recentiorum (CPGR), το οποίο ενέταξε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του υπό την προεδρία του Ιδρύματος Ερεύνης και Εκδόσεων Νεοελληνικής Φιλοσοφίας. Ίδρυσε και διευθύνει από τριακονταετίας και πλέον το διεθνές φιλοσοφικό περιοδικό Διοτίμα, ενώ η Ακαδημία Αθηνών του ανέθεσε ήδη από το 1984 την εποπτεία του περιοδικού Φιλοσοφία, το οποίο λειτουργεί ως Επετηρίδα του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Από το 1984 μέχρι τον Ιούνιο του 2021 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Όλυμπος – Παγκόσμιο Πνευματικό Κέντρο. Το έτος 2019 το Σωματείο του απένειμε Χρυσούν Μετάλλιον εξαιρέτου συμμετοχής στα δρώμενα της Heptapolis.

Ο Ευάγγελος Μουτσόπουλος, συγγραφεύς φιλοσοφικών έργων σε 60 τόμους και περίπου 400 άρθρων στους τομείς της Οντολογίας, της Αξιολογίας, της Αισθητικής, της Φιλοσοφίας της Ιστορίας και της Ιστορίας της Φιλοσοφίας, συμβάλλει δημιουργικά στον χώρο της Φιλοσοφίας και του Πολιτισμού σε ένα διάστημα πλέον του μισού αιώνα.

Shopping cart0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια Αγορών
0