Σωματείο Όλυμπος

Δραστηριότητες

Olympos_Logo

Διεθνείς Συνεργασίες

Space Centers

Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των Η.Π.Α.

Η NASA  είναι κρατικός αμερικάνικος οργανισμός που ασχολείται με την εξερεύνηση του διαστήματος, την αεροναυτική και τη μελέτη του περιβάλλοντος της Γης. Ιδρύθηκε στις 29 Ιουλίου του 1958 με την Πράξη Εθνικής Αεροναυτικής και Διαστήματος. Η έδρα της NASA βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, ενώ όλες οι εκτοξεύσεις των επανδρωμένων και μη επανδρωμένων διαστημοπλοίων της πραγματοποιούνται στο διαστημικό κέντρο Κένεντι.

Οι συνεχιζόμενες έρευνες της NASA περιλαμβάνουν αναλυτικές μελέτες του Άρη και του Κρόνου και αναλύσεις της Γης και του Ήλιου. Άλλες διαστημοσυσκευές της NASA βρίσκονται καθ’ οδόν προς τον Ερμή και τον Πλούτωνα. Με αποστολές στο Δία να βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού, τα δρομολόγια της NASA καλύπτουν πάνω από το μισό ηλιακό σύστημα.

Διαχειριζόμενη από το Εργαστήριο Προώθησης Τζετ (αγγλ. Jet Propulsion Laboratory, JPL) της NASA, στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια, η αποστολή Φοίνιξ (αγγλ. Phoenix) εκτοξεύθηκε στις 4 Αυγούστου 2007. Θα ψάξει για πιθανά υπόγεια αποθέματα νερού στο βόρειο πόλο του Άρη. Αυτή η βολίδα προσεδάφισης αναβιώνει πολλά από τα πειράματα και τα όργανα μέτρησης της αποτυχημένης αποστολής Mars Polar Lander του 1999. Ένα βελτιωμένο και μεγαλύτερο όχημα, το Εργαστήριο Φυσικής του Άρη (αγγλ. Mars Science Laboratory) ή αλλιώς Curiosity προσεδαφίστηκε με επιτυχία στον Άρη στις 5 Αυγούστου 2012.

Η αποστολή Νέοι Ορίζοντες (αγγλ. New Horizons) στον Πλούτωνα ξεκίνησε το 2006 και θα κάνει διέλευση από τον πλανήτη το 2015. Η διαστημοσυσκευή δέχθηκε βαρυτική ώθηση από το Δία τον Φεβρουάριο του 2007, εξετάζοντας μερικούς από τους εσωτερικούς δορυφόρους του και ελέγχοντας τα όργανα μέτρησης κατά τη διάρκεια της διέλευσης.

Επίσης, φέτος τελείωσε η σχεδίαση των οχημάτων που θα αντικαταστήσουν τα διαστημικά λεωφορεία τα Orion. Αυτά αναμένονται να είναι έτοιμα για την πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή το νωρίτερο το 2014, ενώ μέχρι το 2020 θα έχουν πραγματοποιήσει επαναπροσέγγιση της Σελήνης.

Rωσική Διαστημική Yπηρεσία Roscosmos

Η Roscosmos, είναι το κυβερνητικό όργανο που είναι υπεύθυνο για το διαστημικό πρόγραμμα της επιστήμης της Ρωσίας και της γενικής έρευνας αεροδιαστημικής. Η εταιρία ιδρύθηκε ως Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαστήματος στις 28 Δεκεμβρίου, 2015. Η Roscosmos στο παρελθόν ήταν γνωστή ως η Ρωσική Υπηρεσία Αεροπορίας και Διαστήματος .

Η έδρα της Roscosmos βρίσκεται στη Μόσχα, ενώ ο κύριος χώρος, το κέντρο ελέγχου βρίσκεται στην κοντινή πόλη της Korolev. Το Κέντρο Εκπαίδευσης για τους κοσμοναύτες (GCTC) είναι στο Star City.
Οι εγκαταστάσεις εκτόξευσης που χρησιμοποιούνται είναι το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν 

(με τις περισσότερες εκτοξεύσεις που λαμβάνουν χώρα εκεί, τόσο επανδρωμένα και μη επανδρωμένα) και το Πλεσέτσκ Μπαϊκονούρ στη βόρεια Ρωσία, το οποία χρησιμοποιείται κυρίως για μη επανδρωμένες, στρατιωτικές πτήσεις. Μια τρίτη διαστημική βάση, που προορίζεται να αντικαταστήσει σταδιακά το Μπαϊκονούρ, που ονομάζεται Vostochny Μπαϊκονούρ, χτίζεται στη ρωσική Άπω Ανατολή στην Περιφέρεια Αμούρ.

Ο σημερινός διευθυντής από τον Αύγουστο του 2015 είναι ο Αλέξανδρος Ivanov. Το 2015 η ρωσική κυβέρνηση συγχώνευσε τη Roscosmos με την United Rocket and Space Corporation, με την επανακρατικοποιημένη Rusian space industry, για να δημιουργήσει την Roscosmos state Corporation.

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ) είναι ευρωπαϊκός οργανισμός με έδρα το Παρίσι.
Δημιουργήθηκε στις 30 Μαΐου 1975 με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των ευρωπαϊκών διαστημικών δραστηριοτήτων, ως αποτέλεσμα της κατανόησης ότι ήταν ασύμφορο να έχει η κάθε χώρα μέλος ένα ξεχωριστό διαστημικό πρόγραμμα και με απώτερο σκοπό να ανταγωνιστεί την τεχνολογική υπεροχή της 

ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ στον συγκεκριμένο τομέα. Έχει 22 κράτη μέλη και 2.000 εργαζόμενους (2011). Αυτά τα ιδιαίτερα εξειδικευμένα άτομα προέρχονται από όλα τα κράτη μέλη και περιλαμβάνουν επιστήμονες, μηχανικούς, ειδικούς πληροφορικής και διοικητικό προσωπικό.

Ο ΕΟΔ έχει τέσσερα διαφορετικά κέντρα ώστε το καθένα ξεχωριστά να χειρίζεται διαφορετικά καθήκοντα. Αυτά είναι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ESTEC) στο Νόρντβαϊκ της Ολλανδίας που έχει ως σκοπό τον σχεδιασμό και ανάπτυξη διαστημικής τεχνολογίας, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών (ESRIN ), στο Φρασκάτι της Ιταλίας, όπου εκεί συλλέγονται και αποθηκεύονται τα δεδομένα του οργανισμού, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) στο Ντάρμστατ τηςΓερμανίας που έχει ως σκοπό τον έλεγχο και την παρακολούθηση των δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά και τέλος το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτικής Αστροναυτών (EAC) στην Κολωνία της Γερμανίας με αντικείμενο την εκπαίδευση αστροναυτών.

Οργανισμός Επιστήμης και Τεχνολογίας Κίνας

Η Κίνα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Corporation (CASC) είναι ο κύριος ανάδοχος για το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα. Είναι κρατικής ιδιοκτησίας και έχει μια σειρά δραστηριότητες όποως ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η κατασκευή διαστημικών σκαφών, οχήματα εκτόξευσης, στρατηγικών και τακτικών πυραυλικών συστημάτων, και εξοπλισμούς εδάφους. Ιδρύθηκε επίσημα τον Ιούλιο του 1999 ως μέρος μιας μεταρρυθμιστικής κίνησης της κυβέρνησης.

Μαζί με το χώρο και την κατασκευή της άμυνας, η CASC παράγει επίσης μια σειρά από υψηλών προδιαγραφών στρατιωτικά προϊόντα, όπως μηχανήματα, χημικά προϊόντα, εξοπλισμός επικοινωνίας, εξοπλισμός μεταφορών, υπολογιστές, προϊόντα ιατρικής φροντίδας και εξοπλισμός για την προστασία του περιβάλλοντος. Η CASC παρέχει εμπορικές υπηρεσίες εκτόξευσης στη διεθνή αγορά και είναι ένας από τους πιο προηγμένους οργανισμούς του κόσμου στην ανάπτυξη και διάδωση της τεχνολογίας ενισχυτών, και τη δρομολόγηση πολλαπλών δορυφόρων στην κορυφή ενός και μόνο πύραυλου. Μέχρι το τέλος του 2013, η εταιρεία έχει εταιρικό κεφάλαιο της  ¥ 294 020 000 000 και απασχολεί 170.000 άτομα.

Ινδικός Οργανισμός Διαστημικών Ερευνών

Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικών Ερευνών (ISRO), είναι η διαστημική υπηρεσία της ινδικής κυβέρνησης που εδρεύει στην πόλη της Μπανγκαλόρ. Το όραμά της είναι να «η δημιουργία της διαστημικής τεχνολογίας για την εθνική ανάπτυξη, ενώ ακολουθεί το χώρο της επιστήμης, της έρευνας και της πλανητικής εξερεύνησης».Συγκροτήθηκε το 1969, και αντικατέστησε την πάλαι ποτέ ινδική Εθνική Επιτροπή Διαστημικών Ερευνών (COSPAR), η οποία ιδρύθηκε το 1962 από την προσπάθεια του πρώτου Πρωθυπουργού της 

ανεξάρτητης Ινδίας τον Jawaharlal Nehru, και τον στενό του συνεργάτη και επιστήμονα τον Vikram Σαραμπάι. Η δημιουργία του ISRO έτσι θεσμοθέτησε τις διαστημικές δραστηριότητες στην Ινδία. Διοικείται από το Τμήμα Space, το οποίο αναφέρει στον πρωθυπουργό της Ινδίας.

Η ISRO κατασκέυασε τον πρώτο δορυφόρο της Ινδίας, Αριαμπάτα, ο οποίος ξεκίνησε από τη Σοβιετική Ένωση στις 19 Απριλίου το 1975. Το 1980, ο Rohini έγινε ο πρώτος δορυφόρος που τοποθετήθηκε σε τροχιά από ένα ινδικό όχημα εκτόξευσης, το SLV-3. Στη συνέχεια η ISRO ανέπτυξε άλλες δύο πυράυλους: το Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) για την εκτόξευση δορυφόρων σε πολικές τροχιές και το γεωσύγχρονο Satellite Launch Vehicle (GSLV) για την τοποθέτηση δορυφόρων σε γεωστατική τροχιά. Αυτοί οι πύραυλοι έχουν ξεκινήσει πολλούς δορυφόρους επικοινωνιών και δορυφόρους παρατήρησης της γης. Τα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης, όπως Γκάγκαν και IRNSS έχουν αναπτυχθεί. Τον Ιανουάριο του 2014, η ISRO χρησιμοποίησε με επιτυχία μια εγχώρια κρυογονική μηχανή σε μια εκτόξευση GSLV-D5 του GSAT-14.

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Tο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Ε.Α.Α.) είναι Δημόσιο Ερευνητικό Κέντρο (ΝΠΔΔ). Ιδρύθηκε το 1842 με δωρεά του Εθνικού ευεργέτη Γ. Σίνα. Οι επιστημονικές και ερευνητικές του δραστηριότητες  αφορούν το εσωτερικό και το φλοιό της Γης, το ατμοσφαιρικό περιβάλλον, τον εγγύς διαστημικό χώρο και το αστροφυσικό Σύμπαν. Σχετικά με το αντικείμενα αυτά διεξάγεται βασική και εφαρμοσμένη έρευνα, με τη χρήση επίγειων και δορυφορικών παρατηρήσεων, και σύνδεση των αποτελεσμάτων με την επιχειρηματικότητα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την εκλαίκευση.

Tο Ε.Α.Α. παρέχει υπηρεσίες όπως η συνεχής παρακολούθηση της σεισμικότητας του Ελληνικού χώρου και η ενημέρωση της Πολιτείας και του κοινού, η πρόγνωση καιρού, η συνεχής μέτρηση παραμέτρων της ιονόσφαιρας, η συνέχιση ιστορικών κλιματικών παρατηρήσεων (διάρκειας 150 ετών), η λειτουργία ενός από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια της Ευρώπης, κ.α.  Σημαντική είναι η συνεισφορά του στην επιμόρφωση του κοινού και τον τομέα της διάχυσης της επιστήμης μέσω του Κέντρου Επισκεπτών Πεντέλης και Θησείου που περιλαμβάνει το Μουσείο Γεωαστροφυσικής. Οι δραστηριότητες του Κέντρου εξυπηρετούνται από τα Ινστιτούτα  Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ), Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (ΓΕΙΝ) τα οποία είναι στελεχωμένα με επίλεκτο ερευνητικό και επιστημονικό δυναμικό.

Shopping cart0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια Αγορών
0