Σωματείο Όλυμπος

Δραστηριότητες

Olympos_Logo

Σήμερα είναι Κυριακή

ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝΑ;

του Παύλου Πισσάνου

Είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι η Φιλοσοφία ανήκει στους φιλοσόφους. Κι ακόμα πιο πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν, ότι οι φιλόσοφοι είναι το πιο σπάνιο είδος στον πλανήτη, ή ίσως, ότι η Σοφία χάθηκε μαζί με τον τελευταίο Νεοπλατωνικό φιλόσοφο, τον Πλωτίνο.
Σκεφτήκατε ποτέ ότι ο Πλάτων ζει; Και μάλιστα μέσα σας;

Σκεφθήκατε ποτέ πως ό,τι αγαπάτε κι η σκέψη του γεμίζει την ψυχή σας, αυτό αποτελεί μία ιδέα με υπόσταση -όπως λέει ο ίδιος ο Πλάτων- κι ότι η ιδέα «ενσαρκώνεται» μέσα σας – δηλαδή δίνει μορφή σ’ αυτό που αγαπάτε; Κι όλα αυτά σας τα λέω, για να σας πείσω πως, αν αγαπάτε τον Πλάτωνα, ο «φιλόσοφος» ανοίγει μέσα στο νου σας τα κλεισμένα του μάτια. Κι αν με ρωτήσετε «τι πρέπει να κάνω για ν’ αγαπήσω τον Πλάτωνα», θα σας απαντήσω: «Απλώς, διαβάστε τον».
Ανοίξτε τις σελίδες της ζωής του μεγάλου Διδάσκαλου και προσπαθήστε να μπείτε στον κόσμο των νοημάτων του.

Σας υπόσχομαι πως, αν προσπαθήσετε, όλα είναι απλά κι όλα θα τα κατανοήσετε.
Σας υπόσχομαι και κάτι άλλο ακόμα. Αν μπείτε στο νόημα «πώς σκέφτεται ο Πλάτων» θ’ αρχίσει να λειτουργεί μέσα στη σκέψη σας ο μηχανισμός «τι είναι Σοφία», «τι είναι Επιστήμη», «τι είναι η Ψυχή, το Σύμπαν, ο Άνθρωπος, ο Θεός…».Ο Πλάτων είναι η ιδέα της πίστης που έχουμε μέσα μας:ότι ζει μαζί μας. Κι όταν αυτή η ιδέα ξυπνήσει στον εσώτερο κόσμο μας, θ’ αρχίσουμε όλα τα γεγονότα κι όλα τα πράγματα στη ζωή να τα βλέπουμε, όχι όπως «φαίνονται» αλλά όπως «είναι». Αυτό είναι η Σοφία.

Και με την ευκαιρία θα σας πω δυο λόγια για τον Πλάτωνα.
Ο Πλάτων, που το πρώτο του όνομα ήταν Αριστοκλής, γεννήθηκε στη Αθήνα το 427 π. Χ. Πατέρας του ήταν ο Αρίστων και μητέρα του η Περικτιόνη. Η οικογένειά του είχε αριστοκρατική καταγωγή.

Μεγάλος σταθμός στη ζωή του Πλάτωνα ήταν ο σύνδεσμος του με τον Σωκράτη.
Σ’ αυτόν οφείλει την αληθινή αφύπνιση και την αποφασιστική στροφή του εσώτερου κόσμου του. Ο Πλάτων έμεινε οκτώ ολόκληρα χρόνια δίπλα στον Σωκράτη, η καταδίκη και ο θάνατος του οποίου συγκλόνισαν βαθειά τον νεαρό μαθητή. Ταυτόχρονα όμως, ο θάνατος του Σωκράτη ήταν «η γέννηση του Διδάσκαλου» για τον μαθητή Πλάτωνα, που αποφάσισε να συνεχίσει το έργο του πνευματικού του μέντορα.

Ο Πλάτων ταξίδεψε στη Αίγυπτο, πήγε στην Κυρήνη και έμεινε κοντά στο Θεόδωρο, σπουδάζοντας Μαθηματικά και Γεωμετρία. Στη συνέχεια μεταβαίνει στην Κάτω Ιταλία, γνωρίζεται με τους Πυθαγορείους και εξελίσσει τις γνώσεις του για τη θεωρία των αριθμών και τη σχέση τους με την Ψυχή και το Σύμπαν. Πιστεύοντας ότι είναι καιρός «να βασιλεύσωσιν οι φιλόσοφοι», ο Πλάτων πηγαίνει στις Συρακούσες, στην αυλή του τυράννου Διονυσίου, για να τον διδάξει τις αρετές της ψυχής!

Ο Διονύσιος τον θεωρεί ύποπτο, μια νύχτα συλλαμβάνουν τον Πλάτωνα και μ’ ένα πολεμικό καράβι τον φυγαδεύουν στην Αίγινα και τον οδηγούν σε σκλαβοπάζαρο για να τον πουλήσουν! Ευτυχώς, τον συναντά ο Κυρηναίος φιλόσοφος Αννίκερις, τον αγοράζει και τον συνοδεύει ελεύθερο στην Αθήνα. Μετά από την επιστροφή του ο Πλάτων ιδρύει την Ακαδημία, το έτος 387 π. Χ., και τη διευθύνει ως το θάνατό του, το 347 π. Χ.

Το έργο του Πλάτωνα υπήρξε τεράστιο, χωρισμένο στους Σωκρατικούς διάλογους, τους διάλογους της μεταβατικής περιόδου, τα έργα της ακμής και τα έργα της γεροντικής ηλικίας. Ο Πλάτων ασχολήθηκε βαθειά με την έννοια της Δικαιοσύνης, του Αγαθού και της Ισότητας, πιστεύοντας ότι η ψυχή έχει δεχθεί, πριν δεθεί με το σώμα, τη γνώση και την ουσία των αξιών. 

Ο Πλάτων πιστεύει ότι, η μάθηση είναι ανάμνηση των όσων είχε δει η ψυχή μας στην προσωπική ζωή της.
Ο «Πλατωνικός έρως» δεν είναι άλλο από τον πόθο της ψυχής για το αιώνιο αρχέτυπο, που αποτελεί και την καταγωγή της Αγάπης.

Ο μεγάλος φιλόσοφος αγωνίζεται για την αληθινή Γνώση των όντων που κάποτε τα είχε δει στο βασίλειο της αληθινής πραγματικότητας. Αυτά αποτελούν τη βάση για να συλλάβει την «Οντολογία», τις «Ιδέες και τον κόσμο των φαινομένων», την «ιδέα του Αγαθού», τη «θεωρία της ψυχής», την «Ηθική», την «Πολιτική Φιλοσοφία», τη « Φυσική» και τη «Θρησκεία». Ο Πλάτων ταυτίζει την αρμονία του κόσμου με την αρμονία της ψυχής. Πιστεύει ότι είμαστε ψυχές του Σύμπαντος, ότι όλοι είμαστε Ενα, στον αληθινό κόσμο της αιώνιας Αγάπης.

Άραγε, αγαπάτε τον Πλάτωνα;

Το βιβλίο “ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ” κυκλοφορεί ψηφιακά σε πολύ χαμηλή τιμή στο Paul Pissanos Ε-shop.
Πατήστε εδώ για να μεταβείτε στο E-shop μας.

Shopping cart0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια Αγορών
0