Σωματείο Όλυμπος

Δραστηριότητες

Olympos_Logo

Η Κλιματική Αλλαγή

Στη Σύμβαση Πλαισιο των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές (UNFCC), ως Κλιματική Αλλαγή ορίζεται η μεταβολή στο κλίμα που οφείλεται είτε άμεσα είτε έμμεσα στις ανθρώπινες δραστηριότητες.  Οι κλιματικές αλλαγές οφείλονται σε φυσικές διαδικασίες, καθώς και σε ανθρώπινες δραστηριότητες με επιπτώσεις στο κλίμα, όπως η τροποποίηση της χημικής σύνθεσης της ατμόσφαιρας.

Η Κλιματική Αλλαγή είναι ένα ακόμα περιβαλλοντικό φαινόμενο, μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της τρύπας του όζοντος, της αποψίλωσης και καταστροφής από τις πυρκαγιές των δασών, της ερημοποίησης μεγάλων εκτάσεων του πλανήτη, λόγω αλλαγής του μικροκλίματος της περιοχής, η εξαφάνιση βιολογικών ειδών και η μείωση της βιοποικιλότητας, η ατμοσφαιρική ρύπανση (όξινη βροχή), η ρύπανση των υδάτινων πόρων, κ.ά.

Η Ανθρωπότητα, ενώ δίνει ιδιαίτερη σημασία στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δεν αξιολογεί δεόντως τις προβλέψεις της Επιστήμης στα Δικαιώματα του απειλούμενου Οικοσυστήματος και τις υποχρεώσεις μας απέναντι στον ζωντανό οργανισμό, που μας θρέφει, τον πλανήτη Γη!
Η υπερκατανάλωση των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, η αλόγιστη υπερκατανάλωση των φυσικών πόρων της Γης και ο υπερπληθυσμός υποβάθμισαν το φυσικό περιβάλλον με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων και την ανισορροπία ανάπτυξης και συνθηκών διαβίωσης μεταξύ των χωρών του ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου.

Οι κύριες πηγές των αερίων θερμοκηπίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο είναι:
— Η καύση ορυκτών καυσίμων (άνθρακας, πετρέλαιο και αέριο) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στις μεταφορές, στη βιομηχανία και τα νοικοκυριά (CO2).Η γεωργία (CH4) και οι αλλαγές στη χρήση γης, όπως η αποψίλωση των δασών (CO2), κ.ά.
Η υγειονομική ταφή απορριμμάτων (CH4).
Η χρήση βιομηχανικών φθοριούχων αερίων.

Ο σκοπός των κρατών, των φορέων, των ΜΚΟ και των συλλόγων ως παγκόσμια δραστηριότητα είναι η αγαστή συνεργασία τους για την αειφόρο ανάπτυξη σε όλα την Υδρόγειο και την, κατά το δυνατόν, εξάλειψη των ανισοτήτων σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (W.M.O.), από το 2020, η θερμοκρασία θα παρουσιάζει ανοδική πορεία σε παγκόσμιο επίπεδο για τα επόμενα χρόνια, και το ενδεχόμενο μιάς προσωρινής αύξησης κατά 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, είναι δυνητικά πιθανό.

Για να διασφαλίσουν την πρόληψη της εκδήλωσης δυσμενέστερων συνεπειών της Kλιματικής Aλλαγής, οι χώρες που υπέγραψαν τη σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Kλιματική Aλλαγή (σύμβαση UNFCCC) συμφώνησαν να περιορίσουν την παγκόσμια μέση αύξηση της επιφανειακής θερμοκρασίας από την προβιομηχανική εποχή σε λιγότερο από 2 °C.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου πρέπει να κορυφωθούν το συντομότερο δυνατό και να μειωθούν με ταχύ ρυθμό στη συνέχεια. Οι παγκόσμιες εκπομπές θα πρέπει μέχρι το 2050 να μειωθούν κατά 50 % σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 προκειμένου να επιτευχθεί ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα πριν από το τέλος του αιώνα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τον στόχο της σύμβασης UNFCCC και επιδιώκει, μέχρι το 2030, τη μείωση των εκπομπών στην επικράτειά της κατά 40% και μέχρι το 2050, να έχει μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 80–95 % σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. 

Τα σημαντικά αυτά επίπεδα μείωσης λαμβάνουν υπόψη τις μικρότερες μειώσεις που απαιτούνται από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Ένωση, έχει σκοπό να διασφαλίσει οικονομικά προσιτή και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος, στις 22 Ιανουαρίου 2021, οι ηγέτες είναι έτοιμοι να ενθαρρύνουν τη δράση για να δημιουργήσουν ανθεκτικότητα στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής σύμφωνα με ένα διαδικτυακό παγκόσμιο συνέδριο 25 και 26 Ιανουαρίου. Τέτοιες επιπτώσεις περιελάμβαναν ακραίες καιρικές συνθήκες, πυρκαγιές και πλημμύρες που έγιναν συχνότερες με τις αυξανόμενες θερμοκρασίες παγκοσμίως. 

Στην διάσκεψη κορυφής του One Planet για τη βιοποικιλότητα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επιβεβαιώνει τις αυξανόμενες απαιτήσεις για δράση προσαρμογής, με δεδομένο ότι περισσότεροι από 3.000 επιστήμονες από σχεδόν 120 χώρες σήμερα ζήτησαν μια πολύ μεγαλύτερη παγκόσμια ώθηση για την προστασία των ανθρώπων και της φύσης από τις επιπτώσεις ενός υπερθερμενόμενου πλανήτη. 

Επιστήμονες – συμπεριλαμβανομένων πέντε βραβευμένων με Νόμπελ – προειδοποίησαν ότι οι συνέπειες, σε περίπτωση αποτυχίας, ανταπόκρισης στους αυξανόμενους κλιματικούς κινδύνους θα είναι πολύ σοβαρές, ειδικά για τους φτωχότερους: “Αν δεν αναλάβουμε δράσεις τώρα και αν δεν προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, τα αποτελέσματα θα είναι:
— η αύξηση της φτώχειας,
— η έλλειψη νερού,
— η απώλεια γεωργικών πρϊόντων και
— η αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος, 
με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο επίπεδο των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και στην κοινωνική ζωή των αναπτυγμένων χωρών.”

Aύξηση της φτώχειας…

Έλλειψη νερού

Απώλεια γεωργικών πρϊόντων

Αύξηση των Μεταναστών

Shopping cart0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια Αγορών
0