Ζωή - Θάνατος
Ζωή
Σκεφθήκατε ποτέ ότι, για να μπορεί ο Άνθρωπος να υπάρχει και να κινείται μέσα στον φυσικό κόσμο, θα πρέπει να το επιτρέπουν οι αρμονικές αναλογίες εκδήλωσης των τεσσάρων φυσικών δυνάμεων που είναι: η ασθενής πυρηνική, η ισχυρή πυρηνική, η ηλεκτρομαγνητική και η βαρυτική; Σκεφθήκατε ποτέ ότι για να υπάρχει Ανθρώπινη Ζωή, πρέπει να υπάρχει φυσική ζωή και, για να υπάρχει φυσική ζωή, πρέπει να υπάρχει συμπαντική ζωή; Σκεφθήκατε ποτέ, τι ακριβώς είναι η ζωή και ποιοί νόμοι υπηρετούν την ύπαρξή της;
Σκεφθήκατε ποτέ ότι, αν το Νομικό οπλοστάσιο της Φύσης και του Κόσμου δεν ενεργούσε στο άριστο μέτρο εκδήλωσης των Νόμων, ώστε η ζεύξη του σπερματοζωαρίου με το ωάριο και σε συνέχεια η αρχική καλλιέργεια της ανθρώπινης ύπαρξης δεν εκδηλώνεται στους εννέα μήνες μέσα στην φύση της γυναίκας και σε επόμενη συνέχεια να εξέλθει στο φως του κόσμου, άνθρωπος δεν θα υπήρχε;
Σκεφθήκατε ποτέ ότι, για κάθε κίνηση που κάνει ο άνθρωπος αλλά και όλα τα όντα του φυσικού κόσμου συνεργάζεται ένα τεράστιο σμήνος από Νόμους ώστε η κίνηση να αποτελεί τέλειο νομικό επακόλουθο, υπέρ του Νόμου της Ζωής; Σκεφθήκατε ποτέ ότι η σκέψις προηγείται της κίνησης, ότι σκέψη εκδήλωσης έχουν όλα τα όντα της Γης και του κόσμου, στη Γη, την θάλασσα, τον αέρα; Από την στιγμή που ο άνθρωπος σκέφτεται τον εαυτό του, πρώτη σκέψη του είναι «η σκέψις ζωής» και η αμέσως επόμενη «σκέψις θανάτου».
Είναι άραγε εφικτό να χωρέσει ο νους μας ότι: «Η ζωή και ο Θάνατος είναι και τα δύο μαζί, ζωή;» Πώς είναι δυνατόν, κάτι που ζει, όταν πεθάνει και δεν κινείται, δεν αναπνέει, δεν βλέπει, επαναλαμβάνω, πώς είναι δυνατόν να είναι το ίδιο πράγμα μ’ αυτό που ήταν πριν ακόμα κλείσει τα μάτια του ο άνθρωπος; Ο αυθορμητισμός της ζωής αποτελεί μια αιώνια ιδιότητα; Κι αν η ζωή και ο θάνατος είναι το ίδιο πράγμα, αυτή η ενότητα πώς μπορεί να εξηγήσει την Αιώνια Ζωή; Ή, τον αιώνιο θάνατο; Ή και τα δύο μαζί; Και, άραγε, πώς λειτουργούν οι Νόμοι που διέπουν και εποπτεύουν το «Κινητόν» και το «Ακίνητον» ως μέρη της ίδιας ουσίας που συνιστά την Αιωνιότητα; Κι όταν ο Άνθρωπος πεθαίνει και τον θάβουν κάτω από το χώμα, ποιός μας βεβαιώνει ότι μπορεί ακόμα να ζει; Συνεχίζει να βλέπει, να ακούει, να κινείται και να αντιλαμβάνεται τον κόσμο, σαν και πάλι να είναι ζωντανός; Ο κόσμος του θανάτου είναι κόσμος μια ζωής και οι Νόμοι της είναι και οι Νόμοι του θανάτου;; Ή, είναι η Ζωή και ο Θάνατος, μόνον Ζωή;
Το πρόβλημα δεν ανάγεται στο ερώτημα που γεννιέται μέσα στο νου μας, αλλά στην σχέση του με την ζητούμενη απάντηση την οποία παράγει και πάλι ο νους μας. Και επειδή καμία απάντηση, σε οποιοδήποτε ερώτημα δεν βρίσκεται έξω από την αντίληψή μας, θα πρέπει, όταν σκεφτόμαστε την δύναμη της Ζωής, την νομική υπόσταση που παράγει η αίσθηση του «Ζω, δηλαδή αναπνέω», και τον τρόπο με τον οποίο η ίδια η Ζωή δρα στον φυσικό κόσμο του «γίγνεσθαι», καθώς και της σχέσης του εαυτού μας με τον Δημιουργό του Παντός και την αλληλεξάρτηση του Νου μας με τον παγκόσμιο Νου! Βλέπουμε ένα Σύμπαν άστρων και Γαλαξιών, παρατηρούμε την κίνηση των ουράνιων σωμάτων, μελετάμε την κινητική και τροχιακή συμπεριφορά τους και, στις περισσότερες περιπτώσεις ξεχνάμε να αναλογισθούμε «Τι είναι αυτό που παράγει την ζωή τους;» «Ποιά δύναμις κινεί τον μηχανισμό μιας αυθόρμητης ζωής;».
Ανακαλύπτουμε τους Αριθμούς, τα Μαθηματικά, τις Εξισώσεις, την Γεωμετρία, τα Σχήματα, ανακαλύπτουμε τον Λόγο της Χρυσής Τομής, την Αναλογία και τη Συμμετρία που όλα αυτά μαζί γεννούν, προάγουν και αναπαράγουν τις Αιώνιες Δυνάμεις της Ζωής… και ξεχνάμε να ρωτήσουμε τον εαυτό μας «Ποιά σχέση μας συνδέει με όλα αυτά;». Η θεότητα που βρίσκεται μέσα μας σε μια πλήρη ενέργεια, ενίοτε ανακόπτεται από την αδιαφορία μας να την ανακαλύψουμε. Αφοσιωνόμαστε στις αναλύσεις του δημιουργήματος που τελεί «εν ζωή» και λησμονούμε να ανακτήσουμε την λύση «Ποιός γεννά την ζωή». Η Ζωή και η Αιώνια Ζωή, η Αιωνιότητα του «Εγώ» και η κατάργηση της λέξης θάνατος, βρίσκονται μόνον μέσα μας, ανεκτίμητες απαντήσεις φυλαγμένες στα θυλάκια του Νου μας.
Ο Άλλος Κόσμος, η Άλλη Ζωή, το αιώνιο «είμαι και υπάρχω» είναι γραμμένα στον Νόμο των Αρχετύπων μας. Είμαστε υπεύθυνοι, μόνον εμείς, αποκλειστικά εμείς, να κινήσουμε «την κλείδα της σκέψης μας και να ξεκλειδώσουμε τις κρυμμένες αλήθειες» αποκαλύπτοντας το μεγαλείο της ζωής που ζούμε και της ζωής που θα ζήσουμε σ’ ένα θαυμαστό κόσμο Δημιουργίας όπου εμείς ατομικά, η Φύσις, η Γη και το Σύμπαν ολόκληρο συνυπάρχουμε σε «Ένα» και «Αιώνιο Γίγνεσθαι» του οποίου ο «Αυθορμητισμός», δηλαδή η αυτόματη γέννηση των πάντων αποτελεί τον «Ύψιστο Νόμο του Υψίστου» ώστε να υπάρχει η Δημιουργία.
Θάνατος
Ο Πλάτων λέει: «Φιλοσοφία, είναι η ασχολία του θανάτου». Εννοιολογικά, ο θάνατος δηλώνει «ρήξη με την ζωή» μιας οντότητας η οποία, με κανένα τρόπο και με καμία δύναμη δεν επανασυντάσσεται ως η αρχική οντότητα. Με ιδιαιτερότητα στην ανθρώπινη παρουσία, η απώλεια της ζωής και της κίνησης είναι μονόδρομος μιας ευθείας, χωρίς επιστροφή. Στην θεωρία της Μετενσάρκωσης και της Μετεμψύχωσης ο μονόδρομος της ευθείας μετατρέπεται σε πορεία επί μίας νοητής περιφέρειας κύκλου στην οποία η ζωή, στην οντολογική της ερμηνεία, επανέρχεται μετά από κάθε τέλος σε μια καινούρια αρχή, μέχρι την τελική ένωσή της με τον Θεό.
Ο «Θάνατος» σαν οδυνηρή απώλεια προσφιλούς μας προσώπου, το οποίο υποχρεούμεθα να το τοποθετήσουμε σε ξύλινο κιβωτιόσχημο φέρετρο σε συνέχεια να το βυθίσουμε σε ένα λάκκο της γης και να το σκεπάσουμε με χώμα, αποτελεί κυρίαρχο «γνώρισμα φόβου» με απώτερο αίτιο την άμυνα του ίδιου του εαυτού μας από τους κινδύνους και τις αρρώστιες της ζωής. Αυτή την έννοια του έντονου φόβου, στο πέρασμα των αιώνων, τα «κέντρα εντολών» του πλανήτη, στην υποστήριξη των δικών τους συμφερόντων την εκμεταλλεύθηκαν και τη διαχειρίστηκαν σε διάφορες περιοχές της Γης σύμφωνα με το πολιτισμικό επίπεδο που διαμορφώνει τις γνώσεις των πολιτών του κάθε λαού.
Με βασικό γνώρισμα τον «φόβο θανάτου» διαμορφώθηκαν θρησκείες, αιρέσεις, απόκρυφοι Σύλλογοι, Σωματεία, Πνευματικά και Πνευματιστικά κέντρα, Μυστικές στοές, τάγματα και άλλα πολλά, με αποτέλεσμα ο θάνατος σαν όχημα μεταφοράς της ψυχής σ’ έναν άλλο κόσμο να παίζει καθοριστικό ρόλο στην ηθική διαμόρφωση του ατόμου, όπως η θρησκευτική του πίστη ή η μοιρολατρία του επιβάλλει στην καθημερινότητά του.
Αποτέλεσμα: Στην εποχή μας, ο θάνατος, υπό πάσαν έννοιαν νοούμενη να αποτελεί το τέλος μιας ζωής, το επιδιωκόμενο τέλος μιας ζωής ως αυτοκτονία, το επιδιωκόμενο τιμωρητικό τέλος ενός αντιπάλου μας, ως εκδίκησης, τον φόνο εκ προθέσεως, τον φόνο εξ αμελείας, το έγκλημα εκ προμελέτης κι άλλες πολλές «ιδέες θανάτου» ως εκτελεστικού μηχανισμού των ανθρωπίνων νοσηρών αποφάσεων. Το ερώτημα που προκύπτει και με το οποίο οι λαοί ελάχιστα ασχολούνται είναι εάν ο θάνατος υπονοεί το τέλος μιας ζωής.
Στο μέγιστο βαθμό της, η ανθρωπότητα αγνοεί το «αίτιον και το αιτιατόν» του θανάτου, με αποτέλεσμα το έλλειμμα της γνώσης του ανθρώπου στην Επιστήμη της Αθανασίας της ψυχής και της Αληθινής προσέγγισης στο Μεγαλείο του Άλλου Κόσμου, να ωθούν τα άτομα σε πράξεις ακηδίας ή περιφρόνησης ή επιδίωξης για διαφόρους λόγους ενεργειών που προξενούν θάνατο. Τονίζεται ιδιαιτέρως ότι κανένας απολύτως άνθρωπος που έφτασε στο τέρμα της παρούσας ζωής και μετοίκησε, έμαθε ποτέ ότι πέθανε!
Η λέξη θάνατος ανήκει μόνο στους επιζώντες και οι πολλαπλές ερμηνείες του ταλανίζουν την σκέψη και την λογική των ανεπτυγμένων και μη ανεπτυγμένων πολιτών της Γης. Σε επίπεδο καθαρής επιστήμης ο «θάνατος» υπονοεί τον διαχωρισμό της ψυχής από το σώμα. Το σώμα στην μετάλλαξη των ουσιών του, όταν θάβεται στη γη, κρύβει μέσα του, μέσω της φθοράς του, «εν δυνάμει» την αναγέννηση και συγκρότηση του κοσμικού σώματος μέσα στο οποίο θα λειτουργεί η αιώνια ψυχή του στην καινούργια του ζωή.
Αναζητώντας απαντήσεις μέσα από την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία ανακαλύπτουμε στα πλαίσια της Αττικής Φιλοσοφίας του Σωκράτη, ο οποίος έχει στραμμένα τα μάτια του στα βάθη του εαυτού του και προσπαθεί να εξηγήσει ότι η ψυχή, όταν διαμορφώνει τις αξίες της στο πέρασμα αυτής της ζωής, ανακαλύπτει το ύψιστο αγαθόν που λέγεται Αρετή και αντιπαρέρχεται ως μη υπάρχουσα την ιδέα του θανάτου που εξαλείφεται από την Αιωνιότητα της υπάρχουσας Αρετής!
Ο Σωκράτης, με τον μαθητή του Πλάτων, πιστεύουν ότι η Αρετή, ως Απόλυτο Αγαθό σχετίζεται με την Δυναμική, την πρώτη Αρχή του Παντός, και ως πρωταρχική Αιτία που κλείνει μέσα της όλους τους λογικούς σκοπούς με τους οποίους η έννοια του Θανάτου παύει να υφίσταται ως δύναμη.
Ο Αριστοτέλης πιστεύει ότι ο θάνατος αφομοιώνεται σαν τρόπος λειτουργίας από την ύπαρξη της ψυχής η οποία καταλαμβάνει όχι μόνον την ανθρώπινη υπόσταση αλλά και ολόκληρο το βασίλειο της οργανικής φύσεως, όχι μόνο ως κινητική αιτία αλλά και ως μορφοποιητική Αρχή.
Για την νίκη της σκέψης εναντίον του θανάτου και τον θρίαμβο της Αθανασίας, ο Αριστοτέλης αναδεικνύει την ανθρώπινη θέληση ως βασικό ρυθμιστή των επιλογών του ανθρώπου στις καλές και κακές πράξεις. Για την απολαβή των επιφάνιων αγαθών, ο άνθρωπος, σ’ αυτή την ζωή πρέπει να θέσει ως τελικό σκοπό όχι την γνώση της Αρετής για την αποφυγή των πράξεων θανάτου, αλλά την πρακτική τήρηση της Αρετής σε κάθε ενεργό συμμετοχή του στον οικογενειακό και στον Δημόσιο Βίο.
Η Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη αποτελεί μια εξέχουσα διδακτική θρησκεία, η οποία και με βάση τις Ορφικές, τις Πυθαγόρειες και τις Αρχαιοελληνικές Ηθικές Αρχές, ο Άνθρωπος πρέπει, σε κάθε περίπτωση να επιδιώκει το καλό των συνανθρώπων του και της κοινωνίας, με πράξεις Αρετής και Ευσέβιας, καλλιεργώντας την μεταφυσική έννοια του θανάτου ως ιδέα, ως μόρφωμα αλλά και ως φόβον Θεού. Ο Θεός, μόνον το Καλό και το Αγαθό επιδιώκει!